Škocjan, 17.6.2020

 

V Zeliščarskem centru JV Slovenije smo v torek, 16. junija 2020, pričeli s sklopom predavanj in delavnic »Akademija zeliščarstva« za vse ljubitelje zelišč in vse, ki bi se z zeliščarstvom želeli resneje ukvarjati.

 

Udeleženci uvodnega predavanja z naslovom "Pridelava, nabiranje, uporaba in priprava zelišč" so se seznanili s primerom dobre pridelovalne prakse Zeliščne kmetije Kalan iz Kalobja, kjer zakonca Viktorija in Milan Kalan že več kot 25 let uspešno razvijata zeliščarsko kmetijo. Z udeleženci sta delila svoje znanje in predstavila, kako pridelamo ali naberemo kakovostno zelišče, kako z zelišči vplivamo na preventivne ukrepe, kako z zelišči rešujemo dedne bolezni in kaj je pomembno, da je učinek zelišč zelo dober. V polni predavalnici ni manjkalo vprašanj, še posebej pri predstavitvi o tem, kaj vse moramo upoštevati pri pripravi čaja, kako z zelišči rešujemo najpogostejše zdravstvene težave, katerih zelišč ne uporabljamo v kombinaciji s sintetičnimi zdravili in previdnostnih ukrepov.

 

Zaradi zelo velikega zanimanja bomo predavanje ponovili v torek, 30. junija 2020. V okviru Akademije zeliščarstva bodo tako organizirana naslednja izobraževanja:

 

30. 6. 2020: Predavanje: pridelava, nabiranje, uporaba in priprava zelišč

 

4. 7. 2020: Delavnica "Vzgojimo si svojo sadiko zelišča"

 

18. 7. 2020: Delavnica "Nabiranje zelišč v naravi"

 

8. 8. 2020: Delavnica "Pravilna uporaba in priprava zelišč"

 

14. 8. 2020: Delavnica "Kako in kdaj pobrati in pravilno posušiti zelišče?"

 

6. 10. 2020: Predavanje "Kaj potrebujemo, da se registriramo?"

 

 

Z izvedbo izobraževanj sledimo viziji in ciljem Zeliščarskega centra JV Slovenije, ki so med drugim usmerjeni v nudenje strokovne podpore zeliščarskim kmetijam in predelovalcem zdravilnih rastlin, spodbujanje in omogočanje pridelave, predelave in prodaje zdravilnih rastlin ter ohranjanje naravne in kulturne dediščine območja.

 

 

Območje Zagraškega loga se nahaja v občini Škocjan, na robu naselja Zagrad. V letu 2019 je bil s pomočjo sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (CLLD) urejen in pričel delovati Zeliščarski center JV Slovenije. Njegov nosilec in upravljavec je Občina Škocjan. Več informacij o centru dobite na spletni strani www.zeliscarski-center.com

 

Organizator izobraževanj je Občina Škocjan v sodelovanju z Zeliščno kmetijo Kalan.

 

 

 

   

 

Za vsebino na spletni strani je odgovorna Občina Škocjan. Organ upravljanja za izvajanje

Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

OBČINA ŠKOCJAN

Škocjan 67, 8275 Škocjan

 

Elektronska pošta: info@obcina-skocjan.si

Telefon: 07 38 46 300

Mobitel: 041 450 501

        

© 2024 Zeliščarski center. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani 5ka