Datum dogodka: 25.09.2023
V ponedeljek, 25. septembra 2023, smo v Zeliščarskem centru JV Slovenije zaključili projekt »Herbalium – prostor narave, zdravja in dobrega počutja«.
 
 
Na zaključni novinarski konferenci, ki je potekala ob 11. uri, smo predstavili dosežke in pridobitve, ki smo jih skupaj z našimi partnerji uspeli uresničiti.
 
Občina Škocjan, skupaj s sodelujočimi partnerji: Osnovna šola Frana Metelka Škocjan, Sonček – Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine, Sprememba, Boštjan Poljšak s.p., je združila moči in ustvarila poseben prostor, ki združuje naravo, zdravje in dobro počutje.
 
Na novinarski konferenci sta zbrane pozdravila Jože Kapler, župan Občine Škocjan, in Jože Prah, predstavnik Zavoda RS za gozdove in Turistične zveze Slovenije, ki je bil obenem tudi pobudnik nekaterih novih ureditev, ki so nastale v okviru projekta. Zahvalili smo se tudi vsem, ki so s svojim trudom in predanostjo omogočili izvedbo tega edinstvenega projekta.
 
V kulturnem programu je bil poseben poudarek na izvedbi avtorske lutkovne predstave »Čebela Medela«, ki so jo v gledališču v gozdu uprizorili člani Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica in društva Sonček iz Novega mesta. Pridružili so se nam tudi malčki iz Vrtca Radovednež pri OŠ Frana Metelka Škocjan.
 
Voden ogled novih ureditev je novinarjem, partnerjem in ostalim zbranim omogočil boljši vpogled v projekt. Med drugim smo jim predstavili nove ureditve, ki so nastale v okviru projekta: gledališče v gozdu, gozdno knjižnico, čutno gozdno pot, geološki stolpec, energijski krog, učni čebelnjak in lesena gibalna igrala. V okviru programskih aktivnosti projekta je bila izvedena produkcija in premiera interaktivne avtorske lutkovne predstave »Čebela Medela«, delavnice Energija narave, akademija zeliščarstva, čebelarske delavnice in aktivnosti OŠ Frana Metelka Škocjan ter društva Sonček iz Novega mesta.
 
Projekt »Herbalium – prostor narave, zdravja in dobrega počutja« je bil odobren na 7. javnem pozivu LAS Dolenjske in Bele krajine in je trajal od januarja 2022 do septembra 2023. Vrednost projekta je 51.920,70 EUR in je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini 29.075,59 EUR. Projekt nadaljuje niz celostnih in trajnostnih ureditev območja Zeliščarskega centra JV Slovenije. Cilj projekta je ustvariti urejen in dostopen prostor za naravo, zdravje in dobro počutje ter ponuditi raznolike programsko-tematske vsebine za vse ciljne skupine.
 
S ponosom ugotavljamo, da smo skozi projekt razvili številne edinstvene ureditve, ki obogatijo našo skupnost. Namen projekta je tudi promocija zelenega turizma, izboljšanje interpretacije naravne in kulturne dediščine ter dvig kakovosti življenja v regiji.
 
Zahvaljujemo se vsem, ki so prispevali k uspešnosti projekta in podprli našo vizijo. Z novimi ureditvami in programi v zelenem turizmu gradimo kakovostno turistično ponudbo, ki krepi gospodarsko panogo turizma v občini Škocjan in na Dolenjskem. Skupaj gradimo boljšo prihodnost za naše občane in obiskovalce.
 
Vljudno vabljeni, da obiščete Zeliščarski center JV Slovenije ter doživite naravo in kulturno dediščino na edinstven način.
 
Podrobne informacije so na voljo na spletni strani: www.zeliscarski-center.com
 
 

   

 

Za vsebino na spletni strani je odgovorna Občina Škocjan. Organ upravljanja za izvajanje

Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

OBČINA ŠKOCJAN

Škocjan 67, 8275 Škocjan

 

Elektronska pošta: info@obcina-skocjan.si

Telefon: 07 38 46 300

Mobitel: 041 450 501

        

© 2024 Zeliščarski center. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani 5ka