Datum dogodka: 21.05.2022

21. maja v UNESCO ASP mreži pridruženih šol obeležujemo Mednarodni dan kulturne raznolikosti za dialog in razvoj. Kot UNESCO šola damo velik poudarek vzgojnemu delovanju. Učence skozi vzgojni načrt šole in projekt Drugačnost nas bogati učimo treh S-jev: strpnosti, spoštovanja in sodelovanja.

 

 

Letos smo obeležitev dneva združili z zaključkom UNESCO projektov Od pšeničke do potičke in Drugačnost nas bogati, katerih nosilci smo, ter pripravili kar dvodnevno dejavnost.

UNESCO dan, kot smo poimenovali vikend druženja učencev, smo organizirali v petek, 20. 5. 2022, in v soboto, 21. 5. 2022. UNESCO dejavnosti smo združili skupaj s projektom delo z nadarjeni ter s tremi projekti, v katerih je Občini partner naša šola – Ureditev območja ob Radulji, Medgeneracijsko stičišče v naravi in Herbalium – prostor narave, zdravja in dobrega počutja.

Petkove popoldanske aktivnosti smo pričeli z zbiranjem in pripravo na spanje, saj smo kot dodatek, ki je dejavnosti popestril in navdušil učence, dodali tudi spanje v šoli.

Sledila je delavnica s Sončkom, društvom za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine. Ob Radulji smo tako sodelovali v delavnicah, ki so jih pripravili njihovi mentorji in varovanci. Poskusili smo risati z nogami, se vozili na invalidskih vozičkih, lovili žoge brez rok ter poslušali poučno zgodbico Veveriček posebne sorte.

Dejavnosti s Sončkom so bile hkrati tudi zaključek projekta Drugačnost nas bogati, prav tako pa smo zaključili tudi projekt Od pšeničke do potičke. Druženju ob Radulji je namreč sledila priprava večerje – ajdove palačinke, pecivo z ajdovo kašo in belokranjska pogača. Učenci so pod mentorstvom učiteljic Katje Žibert in Urške Rudman sami pripravili večerjo.

Ker se je zbralo veliko učencev in v kuhinji ni bilo prostora  za vse je učiteljica Vesna Kukavica v telovadnici pripravila še lov na zaklad.

Slastne jedi so nato odnesli ob Raduljo, kjer smo povečerjali.

 

Sledile so delavnice s skupnim naslovom Radulja pripoveduje. Učiteljica Irena Pleterski je vodila literarno delavnico, kjer so pisali o Radulji, učiteljica Metka Babič glasbeno, učiteljica Patricija Haler pa je učence popeljala po poti naravne in kulturne dediščine.

 

Večer smo zaključili z druženjem ob ognju, peli smo, plesali banse in pekli penice.    

        

Dan je prehitro minil, zvečer smo polni vtisov težko zaspali.

 

V soboto zjutraj je po jutranji rutini sledila joga in zajtrk, nato je avtobus učence odpeljal v Zagraški log, kjer so sobotno dopoldne učenci in mentorice preživeli v naravi. V okviru projekta Herbalium – prostor narave, zdravja in dobrega počutja so izvedli štiri delavnice, pod naslovom Ustvarjamo z naravnimi materiali.

Sodelujoči so se najprej sprehodili po parku in si našli ustrezen prostor za izvedbo delavnic. Nato so se učenci po interesih razdelili v glasbeno, ustvarjalno, gledališko in delavnico lepih misli.

Gledališko delavnico je vodila učiteljica Urška Rudman. Učenci so v njen pripravili rekvizite ter se naučili krajšo igro Šola gre na počitnice. Učiteljica Urška Zidar je vodila likovno delavnico pod nazivom Likovna naravo – ustvarjalnica. Udeležili so se je učenci, ki so želeli ustvarjati na likovnem področju. Njihov material je bilo tisto, kar so nabrali v naravi. Še posebej so dan kulturne raznolikosti obeležili v delavnici z naslovom Aleja dobrih misli, ki jo je vodila učiteljica Tadeja Lah, Metka Babič pa je z učenci prepevala in igrala glasbila iz naravnih materialov.

 

Ko je bilo sonce najvišje na nebu, so se skupine ponovno združile in skriti v gozdičku drug drugemu predstavile delo v delavnicah.

 

Ob zaključku le še misel učiteljice Urške Rudman: »Zaključili smo jih z dobro voljo in z odlično izkušnjo, ki bogati vsakega izmed nas.«, mi pa dodajamo: » Ponovimo naslednje leto.«


Patricija Haler
OŠ Frana Metelka Škocjan

   

 

Za vsebino na spletni strani je odgovorna Občina Škocjan. Organ upravljanja za izvajanje

Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

OBČINA ŠKOCJAN

Škocjan 67, 8275 Škocjan

 

Elektronska pošta: info@obcina-skocjan.si

Telefon: 07 38 46 300

Mobitel: 041 450 501

        

© 2024 Zeliščarski center. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani 5ka