Datum dogodka: 01.03.2022

V okviru projekta »Herbalium – prostor narave, zdravja in dobrega počutja«, podprtega s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, so se v torek, 1. marca 2022, tudi na terenu pričele aktivnosti za ureditev učnega čebelnjaka na območju Zeliščarskega centra JV Slovenije v Zagradu v občini Škocjan.

 

Ureditev učnega čebelnjaka bo izvedlo Čebelarsko društvo Šmarjeta-Škocjan, skupaj s predsednikom Slavkom Globevnikom smo označili lokacijo postavitve bodočega učnega čebelnjaka in si ogledali stanje lesenega ogrodja s slamnato streho, ki so ga pred nekaj leti postavili v neposredni bližini na pobočju in bo uporabljeno zanj.

 

Učni čebelnjak bo postavljen na območju muzeja na prostem Zagraški log, ki je zaščiteno in vpisano v Register kulturne dediščine, zato smo zanj pridobili tudi Kulturnovarstveno soglasje Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine, OE Novo mesto.

 

V učnem čebelnjaku bo osem čebeljih družin, opremljen bo z vso potrebno opremo, pripomočki in priborom za delovanje čebelnjaka in oskrbo čebel. Za upravljanje bo skrbelo Čebelarsko društvo Šmarjeta-Škocjan s podporo Občine Škocjan.

 

V okviru projekta bodo izvedene tudi številne programske aktivnosti, ki jih bosta izvedla Čebelarsko društvo Šmarjeta - Škocjan in Zavod Čebela:
- predavanje čebelarja inštruktorja s prikazom postopkov čebelarjenja, upravljanja s čebelnjakom,
- prikaz točenja medu s pokušino medenih izdelkov,
- delavnica za otroke: Spoznaj čebeljo družino
- delavnica za otroke: Slovenski čebelnjak ter panjske končnice
- delavnica za odrasle: Čebelnjak kot prostor sprostitve in zdravja, apiterapija, čebelji produkti za jačanje zdravja.

 

V okviru Šole za starše OŠ Frana Metelko Škocjan, ki je tudi partner projekta, bo izvedena tudi aktivnost »Marljive čebele - Predstavitev čebelarstva in pomena čebel za življenje človeka«. V programske aktivnosti bodo vključeni tudi člani društva Sonček iz Novega mesta, ki je tudi partner projekta.

Ureditev učnega čebelnjaka je predvidena do konca aprila 2022, vse programske aktivnosti pa bodo izvedene do konca junija 2022. Nova pridobitev bo omogočala izvedbo programov tudi po zaključku projekta, tako bo ponudba delavnic za otroke in odrasle, apiterapije in drugih programov v stalni ponudbi Zeliščarskega centra JV Slovenije.

V bližini učnega čebelnjaka bodo v okviru dogodka Dan sajenja medovitih rastlin 2022 v soboto, 26. marca, zasajene tudi različne medovite rastline.

 

Rok Petančič
Občina Škocjan

 

 


Aktivnost poteka v okviru projekta »Herbalium – prostor narave, zdravja in dobrega počutja«, ki je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.
Za vsebino je odgovoren partner Občina Škocjan. Organ upravljanja za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

las_dbk_logotip_color_version.png       1625727544519_clld leader - eksrp.jpg.jpg

   

 

Za vsebino na spletni strani je odgovorna Občina Škocjan. Organ upravljanja za izvajanje

Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

OBČINA ŠKOCJAN

Škocjan 67, 8275 Škocjan

 

Elektronska pošta: info@obcina-skocjan.si

Telefon: 07 38 46 300

Mobitel: 041 450 501

        

© 2024 Zeliščarski center. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani 5ka