Datum dogodka: 10.01.2022

Zagrad, v katerem deluje Zeliščarski center JV Slovenije, je ena tistih vasi, ki je ostala prijazna pticam.

 

 

To obiskovalcu razkriva pogled na strnjeno vas v objemu travniških sadovnjakov, sredi travnikov in njiv obdanih z vencem gozda. Podobo žlahtne kulturne krajine prepoznavajo tudi ptice, ki se vsako leto vračajo na gnezda v Zagrad z juga, še bolj pa ptice, ki tu domujejo preko celega leta. In teh je mnogo.

Ob poti smo pticam postavili več gnezdilnic, saj so gnezdilna dupla vedno dobrodošla. Gnezdilnice se med sabo razlikujejo po velikosti in premeru vhodov, da jih lahko zasedajo različne vrste ptic. Ob poti boste spoznali gnezdilnice za različne vrste sinic, vijeglavko, škorce in velikega skovika, navadno postovko in celo za lesno sovo.

Preteklo soboto smo z aktivnimi člani Dolenjske sekcije Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS) pregledali in očistili vse gnezdilnice na območju Zeliščarskega centra, ter jih tako pripravili na novo gnezdilno sezono. V njih je počivalo kar nekaj sinic, eno nam je uspelo prijeti in bila je obročkana. Po oznaki na obročku smo ugotovili, da je bila obročkana 11.5.2021 kot mladiček v eni od gnezdilnic. Takrat je bila najtežja med osmimi mladiči.

Tudi sami lahko izdelate in postavite gnezdilnico na domačem vrtu ali gozdu. Več informacij, zakaj in kako jih postavljamo, dobite na spletni strani www.gnezdilnice.si.

 

 

   

 

Za vsebino na spletni strani je odgovorna Občina Škocjan. Organ upravljanja za izvajanje

Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

OBČINA ŠKOCJAN

Škocjan 67, 8275 Škocjan

 

Elektronska pošta: info@obcina-skocjan.si

Telefon: 07 38 46 300

Mobitel: 041 450 501

        

© 2024 Zeliščarski center. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani 5ka