Datum dogodka: 8.8.2020

Zagrad, 8. 8. 2020

 

V soboto, 8. avgusta 2020, je v Zeliščarskem centru JV Slovenije (www.zeliscarski-center.com) potekala že tretja delavnica v okviru Akademije zeliščarstva v organizaciji Občine Škocjan in Zeliščne kmetije Kalan. Tokrat sta se izvajalca – Vikica in Milan Kalan - osredotočila na pravilno uporabo in pripravo zelišč. Uvodoma smo spoznali, kako z zelišči vplivamo na preventivne ukrepe in rešujemo dedne bolezni. Dolgoletne izkušnje in praktična uporaba zelišč sta Kalanova pripeljala do mnogih ugotovitev, kako z zelišči rešujemo najpogostejše zdravstvene težave in katerih zelišč ne uporabljamo v kombinaciji s sintetičnimi zdravili, čemur smo z zanimanjem prisluhnili. Seveda so potrebni številni previdnostni ukrepi. V sklepnem delu delavnice smo izvedeli, kaj je pomembno, da je učinek zelišč zelo dober in kaj vse moramo upoštevati pri pripravi čaja, ki smo ga tudi pripravili in ga poskusili. Opazili smo bistveno razliko med pravilno in nepravilno pripravo čaja. Narava nam ponuja mnogo in le od nas je odvisno, ali smo pripravljeni sprejeti njene darove in živeti v sozvočju z njo, ne da bi jo okrnili.

 

 

 

Datum dogodka: 18.07.2020

Zagrad, 18. 7. 2020

 

V okviru Akademije zeliščarstva smo v soboto, 18. julija 2020, izvedli delavnico "Nabiranje zelišč v naravi", ki jo je vodil priznani zeliščar Milan Kalan.

 

Spoznali smo prednosti in pasti nabiranja zelišč v naravi, uporabo enostavnih ključev za določanje rastlinskih vrst, prepoznavanje najpogostejših v naravi rastočih zelišč v slovenskem prostoru, prepoznavo rastišča in njegovih lastnosti, nabiranje zelišč v naravi, postopke za transport zelišč nabranih v naravi in pravila dobre nabiralne prakse.

 

Po uvodni predstavitvi s poudarkom predvsem na zeliščarski etiki smo nabrali in prepoznali kar 77 različnih zelišč, ki rastejo na območju Zeliščarskega centra JV Slovenije in v njegovi bližnji okolici. Polni novih spoznanj se že veselimo novih delavnic v okviru Akademije zeliščarstva.

 

Vabljeni vsi ljubitelji narave in zelišč.

 

Več informacij: www.zeliscarski-center.com   

 

 

 

Datum dogodka: 04.07.2020

Zagrad, 4. 7. 2020

 

V Zeliščarskem centru JV Slovenije smo v okviru Akademije zeliščarstva v soboto, 4. julija 2020, izvedli delavnico »Vzgojimo si svojo sadiko zelišča«.

 

Spoznali smo vrste zavarovanih prostorov, setvene plošče in lončke, substrate, sredstva za razkuževanje, dognojevanje in zaščito, semena najpogosteje uporabljenih zelišč v Sloveniji, načine razmnoževanja in presajanje ter vegetativno in generativno razmnoževanje. Seveda smo na oba načina vzgojili svojo sadiko zelišča. Veseli novih znanj in spoznanj komaj čakamo na naslednjo delavnico.

 

Datum dogodka: 16.07.2020

 

Energijska pot Herbalium

 

Že od pradavnine so ljudje občutili zdravilne točke v naravi. Na ta posebna mesta so hodili, ko so čutili potrebo po zdravljenju. Označevali so jih z večjimi kamni, zgradili templje ali pa kasneje cerkvice.

 

V objemu čudovite narave v Zeliščarskem centru JV Slovenije v kraju Zagrad v občini Škocjan smo s pomočjo različnih radiestezijskih metod določili kar nekaj energijskih točk, izbrali pa najmočnejših sedem, kolikor je v telesu tudi glavnih energijskih centrov.

 

Energijska pot je zasnovana krožno z izhodiščem pri vhodnem objektu. Na vsaki posamezni točki si povečamo in uskladimo delovanje čaker, si izboljšamo delovanje delov telesa in notranjih organov, uravnovesimo delovanje žlez z notranjim izločanjem, ki so povezane z določeno čakro.

Na točkah se nam tudi omilijo ali odpravijo bolečine.

Na točkah bomo uravnotežili, harmonizirali energijsko, duhovno in fizično stanje telesa in se napolnili z življenjsko vitalno energijo.

 

Že po kratkem času na točki boste začutili toploto, mravljince, sproščenost in podobno.

Zdravilne točke na vas vplivajo pozitivno in blagodejno ne glede na vaše prepričanje. Že sam kratek sprehod v neokrnjeni naravi ob potočku in med drevesi vas bo sprostil in pozabili boste na vsakdanji stres.

 

Energijska pot vas bo popeljala na nežno popotovanje do zdravja in duševnega miru.

 

Več informacij dobite na: https://www.zeliscarski-center.com/energijska-pot-herbalium.html

Škocjan, 17.6.2020

 

V Zeliščarskem centru JV Slovenije smo v torek, 16. junija 2020, pričeli s sklopom predavanj in delavnic »Akademija zeliščarstva« za vse ljubitelje zelišč in vse, ki bi se z zeliščarstvom želeli resneje ukvarjati.

 

Udeleženci uvodnega predavanja z naslovom "Pridelava, nabiranje, uporaba in priprava zelišč" so se seznanili s primerom dobre pridelovalne prakse Zeliščne kmetije Kalan iz Kalobja, kjer zakonca Viktorija in Milan Kalan že več kot 25 let uspešno razvijata zeliščarsko kmetijo. Z udeleženci sta delila svoje znanje in predstavila, kako pridelamo ali naberemo kakovostno zelišče, kako z zelišči vplivamo na preventivne ukrepe, kako z zelišči rešujemo dedne bolezni in kaj je pomembno, da je učinek zelišč zelo dober. V polni predavalnici ni manjkalo vprašanj, še posebej pri predstavitvi o tem, kaj vse moramo upoštevati pri pripravi čaja, kako z zelišči rešujemo najpogostejše zdravstvene težave, katerih zelišč ne uporabljamo v kombinaciji s sintetičnimi zdravili in previdnostnih ukrepov.

 

Zaradi zelo velikega zanimanja bomo predavanje ponovili v torek, 30. junija 2020. V okviru Akademije zeliščarstva bodo tako organizirana naslednja izobraževanja:

 

30. 6. 2020: Predavanje: pridelava, nabiranje, uporaba in priprava zelišč

 

4. 7. 2020: Delavnica "Vzgojimo si svojo sadiko zelišča"

 

18. 7. 2020: Delavnica "Nabiranje zelišč v naravi"

 

8. 8. 2020: Delavnica "Pravilna uporaba in priprava zelišč"

 

14. 8. 2020: Delavnica "Kako in kdaj pobrati in pravilno posušiti zelišče?"

 

6. 10. 2020: Predavanje "Kaj potrebujemo, da se registriramo?"

 

 

Z izvedbo izobraževanj sledimo viziji in ciljem Zeliščarskega centra JV Slovenije, ki so med drugim usmerjeni v nudenje strokovne podpore zeliščarskim kmetijam in predelovalcem zdravilnih rastlin, spodbujanje in omogočanje pridelave, predelave in prodaje zdravilnih rastlin ter ohranjanje naravne in kulturne dediščine območja.

 

 

Območje Zagraškega loga se nahaja v občini Škocjan, na robu naselja Zagrad. V letu 2019 je bil s pomočjo sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (CLLD) urejen in pričel delovati Zeliščarski center JV Slovenije. Njegov nosilec in upravljavec je Občina Škocjan. Več informacij o centru dobite na spletni strani www.zeliscarski-center.com

 

Organizator izobraževanj je Občina Škocjan v sodelovanju z Zeliščno kmetijo Kalan.

 

 

 

Datum dogodka: 30.6.2020-06.10.2020

Zeliščarski center JV Slovenije postaja osrednji turistični produkt ter turistično-informacijski center občine Škocjan ter vzgojno-izobraževalni center pridelave in predelave zelišč v Sloveniji s trajnostno usmerjenimi izobraževalnimi, etnološkimi, turističnimi ter podpornimi kmetijskimi dejavnostmi ter dejavnostmi ohranjanja naravne in kulturne dediščine.

 

Med glavnimi cilji Zeliščarskega centra je tudi nudenje strokovne podpore zeliščarskim kmetijam in predelovalcem zdravilnih rastlin, zato v sodelovanju z Zeliščno kmetijo Kalan organiziramo izobraževanje za zeliščarje, ki smo ga poimenovali Akademija zeliščarstva. V sklopu 4 delavnic in 2 predavanj se bodo udeleženci seznanili z osnovami pridelave, predelave, uporabe in priprave zelišč, kako si vzgojiti svojo sadiko zelišča, kako nabirati zelišča v naravi, kako pravilno uporabiti in pripraviti zelišča; kako in kdaj pobrati in pravilno posušiti zelišče in kaj potrebujemo, da se registriramo. 

 

Podrobnosti o celotnem sklopu in posameznih delavnicah / predavanjih, so objavljene na spletni strani: https://www.zeliscarski-center.com/dogodki.html

 

Izobraževanja v okviru Akademije zeliščarstva

 

30. 6. 2020: Predavanje: pridelava, nabiranje, uporaba in priprava zelišč

 

4. 7. 2020: Delavnica "Vzgojimo si svojo sadiko zelišča"

 

11. 7. 2020: Delavnica "Nabiranje zelišč v naravi"

 

8. 8. 2020: Delavnica "Pravilna uporaba in priprava zelišč"

 

14. 8. 2020: Delavnica "Kako in kdaj pobrati in pravilno posušiti zelišče?"

 

6. 10. 2020: Predavanje "Kaj potrebujemo, da se registriramo?"

 

 

Vabljeni vsi ljubitelji narave in zeliščarstva!

 

O izvajalcih:

Zeliščna kmetija KALAN letos obeležuje 25 let, odkar so svoje 20 letno ljubiteljsko delo z zelišči, spremenili v poklic. Odločili so se, da bodo svoje 45 letne izkušnje začeli prenašati na mlajše generacije, oziroma tiste, ki se želijo z zelišči pobližje spoznati. Zato izvajajo različne delavnice in popolno izobraževanje za pridelovalce in predelovalce zdravilnih zelišč.

 

Udeležite se lahko posamezne delavnice/predavanja ali sklopa delavnic/predavanj. Udeleženci celotnega sklopa (4 delavnice in 2 predavanji) bodo po zaključku izobraževanja prejeli potrdilo o opravljenem izobraževanju. Na vsako delavnico/predavanje so zaradi omejenega števila udeležencev obvezne prijave (do zasedbe prostih mest). Prijava je veljavna po plačilu predračuna za posamezno predavanje/delavnico. Kontakt: Rok Petančič, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 041 450 501.

 

Organizator izobraževanj je Občina Škocjan, nosilka Zeliščarskega centra JV Slovenije (www.zeliscarski-center.com), v sodelovanju z Zeliščno kmetijo Kalan.

Vzpostavitev Zeliščarskega centra JV Slovenije je bila delno sofinancirana iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

 

   

 

Za vsebino na spletni strani je odgovorna Občina Škocjan. Organ upravljanja za izvajanje

Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

OBČINA ŠKOCJAN

Škocjan 67, 8275 Škocjan

 

Elektronska pošta: info@obcina-skocjan.si

Telefon: 07 38 46 300

Mobitel: 041 450 501

        

© 2020 Zeliščarski center. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani 5ka